Home    Nieuws    Koe vindt boer....
24/06/2011 Nieuws

De langhoornige koeien die je in Ethiopia overal langs de weg ziet lopen, voorzien na het kalven de eigenaar dagelijks van enkele liters melk. De hoorn des overvloeds zit dus alleen bovenop! Dat is deze koeien niet kwalijk te nemen, want het enige voer dat ze krijgen is hetgeen ze langs de weg en op pas-geoogste akkers bijeen kunnen grazen, aangevuld met wat teff-stro ’s avonds thuis op de compound. En al zou je ze wel goed voeren, dan geeft zo’n zebu-mengsel nog steeds minder dan vijf liter. Een fors verschil met de Nederlandse melkkoeien, die onder de 40 liter per dag als stumpers beschouwd worden.....


Het dagelijks menu van de Ethiopiërs wordt al snel aantrekkelijker en gezonder wanneer de driemaaldaagse injerra (die grijze teff-pannekoek) wordt aangevuld met een kroes schuimend-verse melk. Daar zijn wij als Hollanders immers groot van geworden! En dat gunnen wij onze buren ook.


In 2007 zijn onze jongens begonnen met een fokprogramma voor een robuuste melkkoe voor dit hoogland. De eerste Hobo-koeien hebben nu voor de tweede keer gekalfd en geven een mooie melkopbrengst van zo’n 20 liter per dag. Maar ja, voordat je daaruit noemenswaardige aantallen vaarzen kunt verkopen, ben je 10-12 jaar verder. En daardoor zullen we onze buurjochies – letterlijk – nooit recht in de ogen kunnen zien......


Er is een shortcut... De Friese stichting Farm Friends Nederland heeft projecten in Ethiopië en Tanzania waar zij lokale boeren ondersteunt met het opzetten van hun eigen bedrijf. Hoe dat in zijn werk gaat kunt u lezen op hun website. Deze stichting heeft het dorp Hidi aangemerkt als hun eerste project in Ethiopia. De nieuw opgerichte coöperatie Farm Friends Ethiopia (FFE) heeft inmiddels 20 leden, die in de loop van 2013 voorzien zullen worden van hun ‘leasekoe’. In samenwerking met ons bedrijf en onze veearts helpt FFE de Hidi-boeren hoe je zulk kostbaar melkvee inderdaad kunt benutten als ‘melkkoe’. Ook de afzet van de verse melk naar de melkfabriek van Holland Dairy in Debre Zeit doen we gezamenlijk.


Vandaag was het weer feest op Hidi. Een aantal weken geleden werden de eerste vier drachtige vaarzen afgeleverd. En vanmorgen was het de beurt voor de volgende drie boeren. De Isuzu met de drie zwart-bonte Holsteins kwam de modderige weg naar Hidi omhoog ronken en na het uitladen werden de lootjes geschreven.

Arrival Isuzu        Unloading

Toen kwam het belangrijke moment. Wie wordt de gelukkige? En uit een deftige hoed mochten de leden hun dichtgevouwen lootje opvissen. En o, wat een gejammer als er ‘0’ opstond en welk een jubelkreten als het lootje jou als eigenaar van de koe aanwees! Boeren als kinderen zo blij! Terecht. Eindelijk een echte koe, de start van de vooruitgang van farm en gezin.
  

Lottery        Yes or no!

En nadat voor de derde maal de juichsalvo’s over de heuvels weerklonken, verdween de rest van de lootjes ongeopend in de struiken. Als echte koeieboeren bleven de mannen nog een tijdlang napraten, met kennersblikken de contouren van de zwarte-bonten waarderend. Toen werd het tijd om de koe naar de nieuw ingerichte stal thuis te brengen. Nog enkele maanden (ver-)wachten en dan hopelijk met een vaarskalfje ernaast aan de melk.

1    2    3
 
Vooruitgang in het klein. Elke wereldreis begint met een eerste voetstap...... Dank u wel, Farm Friends Nederland!Terug naar nieuws

NieuwsFlits
Wilt u ook de ontwikkelingen volgen in Ethiopië? Meld u zich dan aan voor de nieuwsflits die regelmatig per e-mail wordt verzonden.
Contact Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Disclaimer Solagrow PLC 2011 | Sitemap | Contact