Home  »  Nieuws  »  Er zit muziek in de Hobo’s
24/06/2011 Nieuws

In augustus 2011 hebben de eerste Hobo-vaarzen gekalfd. Deze kruising tussen Holstein en Borana geven inmiddels tussen de 18 en 20 liter melk per dag. Dit is een prachtig midden tussen de 6 liter/dag die Borana’s plegen te geven en de 30 liter/dag die de Holsteins produceren.

 

In Ethiopia geeft het lokale vee niet meer dan 2 liter per dag. Dit heeft enerzijds te maken met het ras en anderzijds met het voer en de verzorging. De meeste koeien worden de hele dag langs de schraaldroge wegen geleid en mogen het dorre onkruid en de gewasresten op de geoogste akkers grazen. De Borana’s behoren tot de betere lokale melkkoeien. Bij de Ethiopische onderzoeksinstellingen geven ze gemiddeld 3 liter melk per dag. Bij de Borana-selectie in de stal op Hidi ligt het gemiddelde op 6 liter per dag, variërend tussen de 2 en 14 liter per dag.

 

Uiteindelijk werken we toe naar de driewegkruising tussen de Hobo en het ras Jersey, de Jobo. De Jersey is een sterk ras dat melk met hoge gehaltes vet en eiwit geeft en dat bekend staat vanwege de hoge efficientie in de conversie van ruwvoer tot melk. Ruwvoer is het hoofdbestanddeel van het rantsoen dat de Ethiopische boeren aan hun vee voeren. Die eigenschap willen we graag handhaven.

Annemarie Jobo


Jobo’s (zie foto) zijn dus 50% Jersey, 25% Holstein en 25% Borana. Onze verwachting is dat de Jobo’s de robuustheid van de Jersey combineren met de hoge melkgift van de Holsteins en de resistenties van de Borana’s. Daarvoor is nog heel wat selectie nodig. Het kruisings- en selectieprogramma van de komende 10 jaar zal hopelijk laten zien hoe goed deze verwachting was.

 Terug naar nieuws

NieuwsFlits
Wilt u ook de ontwikkelingen volgen in Ethiopië? Meld u zich dan aan voor de nieuwsflits die regelmatig per e-mail wordt verzonden.
Contact Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Disclaimer Solagrow PLC ©2011 | Sitemap | Contact