Home    Nieuws    PSI-subsidie toegekend voor investering in lijnzaadteelt
24/06/2011 Nieuws

Solagrow is een nieuw investeringsproject begonnen om de teelt van lijnzaad in te passen in de vruchtwisseling met pootgoed van aardappel. Samen met het bedrijf Van de Bilt Zaden en Vlas BV uit Sluiskil (Zeeuws-Vlaanderen) hopen we de komende drie jaar de teelt en (export)handel van hoogwaardige olievlas op te zetten. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken steunt dit ‘ETHIOLIN’-project met een 50% PSI-subsidie. Afgelopen woensdagmiddag is de subsidie officieel uitgereikt.

 

Om de akkers gezond te houden, mag je aardappel maar eens per 3 of 4 seizoenen telen. Als vruchtwisseling moet je enkele andere rotatiegewassen telen om de grond gezond te houden en uitputting te voorkomen. Vlas past prima in een bouwplan met aardappel op de koele hoogvlakten van Oost-Afrika.

 

Ethiopia is in omvang de vierde producent van lijnzaad ter wereld. Het oliehoudende lijnzaad, dat in de zaadbol van een vlasplant groeit, wordt veel gebruikt in de lokale keuken. Lijnzaad wordt nog nauwelijks uit Ethiopia geëxporteerd.

Europa krijgt een steeds grotere vraag naar de gezonde lijnolie, als ingredient voor tal van voedingsmiddelen. Daarnaast is lijnzaad een grondstof voor linoleum. De opbrengsten van lijnzaad is in verhouding tot andere akkerbouwgewassen laag, waardoor het in West-Europa steeds moeilijker wordt een interessante opbrengst te krijgen.

 Lijnzaadproject in Ethiopia


Binnen het project streven we ernaar om driekwart van de lijnzaadproductie door contracttelers te laten doen. We gaan deze kleine boeren leren hoe je een goed vlasgewas teelt en gezamenlijk dragen we zorg voor de afzet op de lokale markt en voor de export naar West-Europa. Daarnaast telen dezelfde boeren voor ons aardappel en andere groentengewassen, waarbij wij hen pootgoed & zaaizaad, kennis en machinerie verstrekken. Op deze manier voorzien we de kleine boeren van een goed inkomen van deze hoogwaardige teelten en dragen we ons steentje bij aan de voedselproductie in Ethiopia en Europa.Terug naar nieuws

NieuwsFlits
Wilt u ook de ontwikkelingen volgen in Ethiopië? Meld u zich dan aan voor de nieuwsflits die regelmatig per e-mail wordt verzonden.
Contact Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Disclaimer Solagrow PLC 2011 | Sitemap | Contact